Escarele de decubit sunt leziuni ale pielii care apar din cauza unei presiuni constante. De aceea, se numesc si ulcere de presiune. De cele mai multe ori, apar la persoanele care stau in pat pentru perioade lungi de timp, cum ar fi pacientii din spitale sau rezidentii din caminele de batrani.
Oamenii sanatosi si mobili se intorc si isi adapteaza pozitia in pat in mod regulat atunci cand dorm. Cei care, insa, nu se pot misca, risca sa dezvolte rani dureroase in zonele corporale unde se exercita mai multa presiune. Ingrijitorii din spitale sau case de batrani si ingrijitorii la domiciliu trebuie sa mute fizic aceste persoane imobilizate, cel putin o data la doua ore, pentru a evita escarele.
Iata 5 lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre escarele de decubit!
1. Unele parti ale corpului sunt mai susceptibile sa dezvolte escare.
Aceste rani ale pielii sunt mai frecvente in zonele care sustin cea mai mare parte a greutatii noastre, in special in zonele osoase ale corpului, unde nu exista multi muschi sau grasime.
2. Escarele de decubit nu apar doar la persoanele care stau mult timp in pat.
Se intampla ca si persoanele care petrec mult timp in sezut sa dezvolte ulcere de presiune, cum ar fi cei care folosesc un scaun cu rotile. Cele mai frecvente locuri in care apar escarele in cazul persoanelor care folosesc scaunul cu rotile sunt: coccisul sau fesele, omoplatii si coloana vertebrala si spatele bratelor si picioarelor (locurile ce se sprijina de scaun).
3. Escarele de decubit pot fi provocate de echipamentul medical.
Conform estimarilor, o treime din toate ulcerele de presiune dezvoltate la persoanele aflate in unitati medicale sunt cauzate de presiunea provocata de echipamentele si materialele medicale plasate inadecvat (mastile de fata, tuburile de oxigen, gulerele pentru gat, etc.)
4. Aproape toate escarele sunt un rezultat al neglijentei.
Ingrijitorii din spitale si din caminele de batrani au datoria sa mute si sa ajusteze in pat in mod regulat persoanele aflate in grija lor, care nu au suficienta mobilitate. Cand apar, aceste rani sunt aproape intotdeauna un rezultat al lipsei de pregatire sau de atentie al ingrijitorilor sau al lipsei de personal.
5. Exista saltele si perne speciale ce ajuta la prevenirea sau tratarea escarelor de decubit.
Astazi, pe piata se gasesc o diversitate de saltele antiescare si perne concepute special pentru a reduce presiunea in zonele corporale cu probleme ale persoanelor ce sunt imobilizate la pat sau care folosesc scaunul cu rotile. Multe dintre aceste saltele au un sistem de reglare electrica al presiunii, in functie de greutatea bolnavului, ce se realizeaza cu o pompa, asigurand o eficienta superioara in prevenirea si tratarea escarelor.